1 EUR - RON      1 USD - RON      1 GBP - RON      1 CHF - RON      1 XAU - RON Luni, 16 Decembrie 2019
     HOME     
     SOCIAL     
     BUSINESS/FINANCIAR     
     POLITIC/ADMINISTRATIV     
     SPORT     
     INTERNATIONAL     
     DIVERTISMENT/CANCAN     

INTERNATIONAL
“Protectorul Pădurii Amazoniene” a fost ucis de exploatatorii de lemne

62090284

Paulo Paulino Guajajara, “paznicul Amazonului” a fost ucis, vineri, într-o ambuscadă pusă la cale de hoții de lemne, în rezervația Araribóia.

Moartea sa vine în condițiile în care exploatatorii de lemne și de terenuri au pătruns tot mai mult pe terenurile indigenilor, protejați de politicile de extremă dreapta ale președintelui Jair Bolsonaro, scrie The New York Times.

În aprilie, membrii grupului indigen Guajajara s-au deplasat în capitală, Brasilia, pentru a cere protecție împotriva hoților de lemne care invadează terenurile lor.

Crima face parte dintr-un lung șir de pierderi pentru comunitățile indigene din Brazilia, în contextul în care și președintele Bolsonaro a declarat că rezervele indigene din Brazilia ar trebui să fie deschise exploatării comerciale.

„Guvernul brazilian nu-și respectă datoria constituțională de a-i proteja”, a declarat Gilberto Vieira, secretar asociat la Consiliul Misionar Indigen din Brazilia.

În iunie, câteva zeci de hoți de lemne au invadat comunitatea indigenă Wajapi, în Amazonul brazilian, și l-au ucis pe unul dintre liderii comunității.

Paulo Paulino Guajajara avea doar 26 de ani. Bărbatul făcea parte dintr-un grup de “gardieni forestieri”, pe care l-a creat pentru a apăra comunitățile indigene și pământul lor împotriva exploatatorilor și a altor persoane interesate să ia ilegal resurse din rezervație.

„Violența crescută pe teritoriile indigene este o reflectare directă a discursului plin de ură, precum și a măsurilor politicienilor împotriva popoarelor indigene din Brazilia”, au declarat membrii unei asociații a popoarelor indigene braziliene.

„Pământurile noastre sunt invadate, liderii noștri au fost uciși, iar statul brazilian abandonează popoarele indigene, cu eliminarea continuă a politicilor de mediu.”

Ministrul justiției din Brazilia, Sérgio Moro, a promis o investigație amănunțită privind modul în care Guajajara a fost ucis.

Membrii comunității Maranhão știu că sunt în pericol.

„Toate pământurile indigene din Maranhão sunt în pericol de invazie”, a spus liderul indigenilor, Rosilene Guajajara, în luna aprilie.

Paulo Moutinho, cercetător principal în cadrul Institutului Amazon de Cercetare a Mediului, a declarat că pământurile istorice indigene au unele dintre cele mai scăzute niveluri de defrișare în rândul unităților de conservare din Brazilia.

„Dacă dorim să păstrăm avantajele mari pe care ni le oferă Pădurea Amazoniană, este fundamental să recunoaștem dreptul la pământ al acestor popoare”, a spus el. „Aceștia oferă un serviciu de neprețuit”.

Detalii pe stirileprotv.ro

ABONEAZA-TE
RECOMANDARI
Ministrul Adrian Oros scoate la iveala problemele cauzate de PSD micilor producatori romani
November 7, 2019
VIDEO – Oameni spulberati in statia de tramvai, de o masina
November 7, 2019
Deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros, este noul ministru al Agriculturii
November 5, 2019
Elevă din Giurgiu, ritual satanic într-o clădire abandonată: ‘I-a băut sângele şi i-a înfipt cioburi în palme’
November 5, 2019
Motivul teribil pentru care mama din Săveni şi-a ucis fiul de 17 ani, care se pregătea să plece la şcoală: “Mai bine murim amândoi!”
November 4, 2019
Un bărbat din Iaşi a otrăvit fântâna satului, ca să-şi omoare nevasta
November 4, 2019
Ea e mămica ucisă lângă copilașul ei de către un șofer beat și fără permis, pe Transfăgărășan
November 1, 2019
„Nu contează că ești sau nu minoră, te bagă la stradă”. Mărturiile româncelor traficate în Italia
November 1, 2019
CITESTE SI
VIDEO – Un român şi-a băgat soţia şi fiul de 4 ani în pământ, după o depăşire inconştientă
Adaugat in data de - October 28, 2019

Tragedie în Germania, în apropiere de Dortmund. O familie de români a fost distrusă într-un accident cumplit în Lunen, Renania de Nord – Westfalia. O tânără de 20 de ani şi fiul ei de…

O bătrână a întreținut relații sexuale cu minori timp de 30 de ani. Cum îi ademenea
Adaugat in data de - October 24, 2019

O femeie de 72 de ani din Marea Britanie a fost acuzată că le-a dat alcool unor minori și a întreținut relații sexuale cu ei în cabana sa. Femeia din Marea Britanie…

Bebeluş născut fără chip. Cazul a șocat o țară întreagă
Adaugat in data de - October 24, 2019

Colegiul Medicilor din Portugalia a suspendat, sub presiunea opiniei publice, un obstetrician suspectat de neglijenţă pentru că nu a depistat malformaţiile unui copil care s-a născut fără chip, eveniment ce a bulversat…
OGLINDA ZILEI      JURNAL POLITIC      FOAIA MARAMURESULUI      PROFIT NEWS      TIME FOR SPORT      FASHION NOW
ATENTIE ! Acesta este un agregator de stiri. Toate drepturile asupra
continutului regasit pe acest website apartin surselor declarate la finalul fiecarui articol.